Trainingsmethode

Bij hondenschool Alert maken wij gebruik van twee verschillende trainingsmethodes. Voor de gehoorzaamheidsoefeningen gebruiken wij de clicker en voor de zelfbeheersingsoefeningen werken wij met impuls control. Op deze pagina leg ik jullie in het kort uit hoe deze technieken werken. 

De clicker
Bij clickertraining maken we gebruik van een klein apparaatje, genaamd de clicker. Als je hierop drukt maakt de clicker een klikgeluidje. Wanneer je dit goed aanleert bij de hond, kun je de hond erg precies belonen en ook op afstand. Wij vinden het een fijne methode omdat het zo nauwkeurig werkt. Wanneer je op de clicker drukt maak je als het ware een foto van hetgeen wat de hond op dat moment doet en wat je wil belonen. (met zitten raken zijn billen bijvoorbeeld net de grond, dan druk je op de clicker). Hierna heb je een aantal seconde om een koekje of een speeltje te pakken en die aan de hond te geven voor het gedrag waarvoor je hebt geclickt (het gedrag waar je een denkbeeldige foto van hebt gemaakt). Het voer komt dus pas nadat de hond het gewenste gedrag heeft uitgevoerd, waardoor de hond ook gaat luisteren als je geen koekjes in je handen hebt. Deze methode is geheel zonder dwang, de hond laat zelf het gedrag zien en wordt daarvoor beloond. Hierdoor krijgt de hond ook meer zelfvertrouwen.

Clickers zijn op de hondenschool te koop voor €3,00

Impuls Control
Impuls control gebruiken we vooral om te zorgen dat de hond meer zelfbeheersing krijgt. Dit is fijn om te zorgen dat de hond niet overal op af duikt en bijvoorbeeld geen eten van tafel pakt. Door de hond  zelfbeheersing aan te leren wordt de hond wat rustiger in zijn gedrag en wil niet meer op alle prikkels af duiken. Deze methode is ook zonder dwang  en zetten we de oefeningen zo op dat de hond kiest voor het gewenste gedrag en daar uiteindelijk voor beloond wordt.