Behendigheid

Deze cursus zit momenteel helemaal vol, er start in 2024 géén nieuwe beginnersgroep. 

Behendigheid is een actieve vorm van hondensport, waarbij de samenwerking en het plezier van baas en hond centraal staan. Samen met je hond leer je hoe je een parcours van verschillende toestellen foutloos en zo snel mogelijk af kunt leggen.
Nagenoeg iedere hond kan deelnemen aan de lessen behendigheid, maar om het veilig te houden moet de hond minimaal 12 maanden oud zijn en in goede lichamelijke conditie verkeren. Ook is het fijn als de hond over enige basiscommando’s beschikt, zoals zitten, blijven en los bij je lopen. 

Behendigheid voor beginners

Geschikt voor: honden vanaf circa 12 maanden met basiskennis gehoorzaamheid
Duur: 2 x 15 lessen van een half uur, daarna doorlopende cursus
Dagen: zaterdagmiddag

Bij Hondenschool Alert start je in een beginnersgroep van maximaal 4 cursisten per groep. Door de kleine groepen kunnen de honden op een rustige manier en met individuele aandacht voor baas en hond kennis maken met de behendigheidstoestellen. In de eerste vijftien lessen leert de hond de verschillende toestellen correct te nemen. In de tweede helft van de beginnerscursus leren jullie samen hoe jullie een klein, eenvoudig parcours af kunnen leggen. Dit blijkt vaak moeilijker dan gedacht, want ook de baas moet weten wat hij moet doen! Duidelijke lichaamstaal en commando’s zijn nodig om de hond door het parcours te loodsen. In deze vervolgcursus trainen wij dan ook voornamelijk de cursisten, want ook voor het baasje zit er genoeg uitdaging in de sport!

Na het volgen van de beginnerscursus is het mogelijk om door te stromen naar een recreantengroep, waar op een ontspannen en gezellige manier verder getraind wordt, of naar een wedstrijdgroep, waar combinaties klaargestoomd worden om deel te nemen aan behendigheidswedstrijden op landelijk niveau. 

Behendigheid voor gevorderden

 Geschikt voor: honden die de beginnerscursus doorlopen hebben
Duur: 30 lessen van een uur per jaar
Dagen:
vrijdagavond en zaterdag 

Wanneer baas en hond succesvol de beginnerscursus behendigheid doorlopen hebben en het plezier van de sport ontdekt hebben, kunnen zij op recreatieniveau of wedstrijdniveau behendigheidslessen volgen. Baas en hond worden ongeacht het niveau op een positieve manier uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. Want eigenlijk ben je bij behendigheid nooit uitgeleerd: zelfs na jaren is het nog een uitdaging om de verschillende toestellen in een nieuw parcours op de juiste manier uit te voeren. Hier zijn verschillende technieken voor en het is ons doel je te leren wat het beste bij jou en je hond past, zodat jullie steeds meer een team worden.
In de wedstrijdgroep worden combinaties klaargestoomd voor landelijke behendigheidswedstrijden. In deze training worden meer uitdagende handlingstechnieken geoefend en worden moeilijkere parcoursen gelopen.

Maar wat bij ons het meest centraal staat is plezier in de sport en gezelligheid tijdens de trainingen. Naar elkaar kijken en van elkaar leren, elkaar aanmoedigen en nog even napraten onder het genot van een bakje koffie of thee hoort er daarom ook zeker bij.

De recreantengroepen trainen op vrijdagavond van 19.30 – 20.30 en op zaterdag van 10.15 – 11.15 en 11.30 – 12.30. De wedstrijdgroep traint op vrijdagavond van 20.45 – 21.45.

Kom voor meer informatie gerust eens kijken bij de trainingen of neem contact met ons op.
Voor honden en/of baasjes die geen behendigheid meer kunnen doen vanwege lichamelijke klachten, is hoopers een geschikte cursus.